De productie van gedistilleerde dranken is vol risico's

19 april 2023

Distilleerapparatuur in een distilleerderij.
Deel op LinkedIn Deel op Facebook Delen op X

Tussen de verhoogde alcoholconsumptie tijdens de COVID-19 lockdowns en de nieuwe distilleerderijen die overal in Amerika opduiken, is de markt voor sterke dranken booming - en er zijn geen tekenen dat deze zal vertragen. Grand View Research voorziet een samengestelde jaarlijkse groei van 30,9% voor de Amerikaanse ambachtelijke gedistilleerde drankenmarkt tussen 2020 en 2030. Een groot deel van deze groei kan worden toegeschreven aan de wijdverspreide wereldwijde toepassing van micro-distilleerderijen - vaak ambachtelijke faciliteiten die veel kleiner zijn dan hun commerciële tegenhangers en die alcohol in kleine hoeveelheden produceren.

Terwijl veel commerciële distilleerderijen zich in landelijke gebieden bevinden, zijn microstokerijen (en hun apparatuur, vatenmagazijnen en beslagkamers) vaak gevestigd in hergebruikte gebouwen in dichtbevolkte stedelijke gebieden. Nu de COVID-gerelateerde beperkingen in de meeste landen zijn opgeheven, hebben proeflokalen - en microdestilleerderijen in het algemeen - weer nieuw verkeer. Dit is een markt met veel mogelijkheden en we zullen zeker meer en meer faciliteiten zien opduiken in het hele land en over de hele wereld. De productie van gedistilleerde dranken is echter problematisch - en vol risico's. Vastgoedbedrijven moeten goed opletten. Vastgoedbedrijven moeten opletten.

Het productieproces van gedistilleerde dranken

Het is belangrijk om eerst het productieproces te begrijpen om de gevaren die daaruit kunnen voortvloeien te begrijpen. De eerste stap is het malen van graan - het scheiden van graan van vreemde voorwerpen, het openbreken en het fijnmalen van het graan tot een geschikte consistentie - wat in grote hoeveelheden zeer brandbaar kan zijn. Deze stap wordt gevolgd door mouten, dan maischen (het geplette graan combineren met heet water) en fermentatie. Zodra distilleerders de vijfde fase van het distilleren bereiken (het proces waarbij ethanol verdampt), is ontbranding een serieus probleem vanwege het vlampunt - de laagste temperatuur waarbij ethanol verdampt, zich mengt met lucht en kan ontbranden als het wordt blootgesteld aan een vonk. De gedistilleerde dranken rijpen vervolgens minstens drie jaar in eikenhouten vaten en gedurende deze tijd verdampen sommige brandbare vloeistoffen in het vat in de lucht (bekend als het "Angel's Share"), waardoor een explosieve atmosfeer ontstaat.

Tot 2021 was de distilleerderijindustrie grotendeels zelfregulerend. Branden verspreidden zich zelden bij grotere commerciële distilleerderijen, en als er al een begon op hun typische landelijke locaties, dan verspreidde de brand zich zelden verder. Maar door de groeiende populariteit van microstokerijen en de risico's die gepaard gaan met stedelijke omgevingen, werd de internationale brandcode van 2021 (IFC) geüpdatet met een nieuw hoofdstuk (hoofdstuk 40) dat eisen stelt aan de opslag van gedistilleerde dranken in vaten en fusten. Eén sectie vereist een afzuigventilatiesnelheid, een andere verbiedt brandbare materialen in opslagruimten voor grote dranken en weer een andere vereist automatische sprinklerbeveiliging.

Verliesscenario's voor distilleerderijen

Er zijn verschillende ernstige incidenten geweest waarbij distilleerderijen verloren zijn gegaan als gevolg van het distillatieproces. In Bardstown, Kentucky, vloog een van de 42 opslagplaatsen (of rickhouses) van een grond in brand die gebruikt werden om whiskeyvaten te laten rijpen. Het ene vat na het andere met high-proof ethanol explodeerde en sommige vlammen reikten 350 meter hoog, waarna zes andere rickhouses volgden. De enorme brand verslond 90.000 vaten whisky - op dat moment goed voor 2% van alle whisky ter wereld. In een ander geval ontplofte de overdruk van een productieapparaat in een moonshinedistilleerderij, waarbij een arbeider om het leven kwam en een ander ernstig gewond raakte.

Op een ander terrein in Bardstown, KY, stortte een decennia oude rickhouse die werd gerepareerd gedeeltelijk in met 9.000 vaten, twee weken later gevolgd door de rest van de structuur. En in Frankfort, KY, verwoestte een brand, vermoedelijk veroorzaakt door verlichting, een enorme rickhouse met 45.000 vaten bourbon, die in een kreek en de Kentucky-rivier stroomde. De bourbon vervuilde het water en doodde wilde dieren langs een 62 mijl lang traject.

Risicobeheersing en schade aan eigendommen

Veel van de gevaren kunnen worden voorkomen door mechanische risicobeheersing en preventieve maatregelen. Volgens Walker Mechanical is het hart van een distilleerderij de ketel, en een betrouwbare ketel heeft weinig onderhoud nodig behalve het afblazen aan het eind van de dag om bezinksel te verwijderen dat zich op de bodem heeft verzameld. Als deze stap wordt overgeslagen, veroorzaakt dat problemen met de installatie, zoals schade aan de afvoer en het sanitair. Ook leidingen zijn de slagaders van een distilleerderij en moeten in goede conditie worden gehouden - ouderdom, corrosie en drukbelasting kunnen na verloop van tijd tot lekkages leiden. Bij het maken van dranken op basis van graan, zoals whisky of wodka, moet er een onberispelijke ventilatie en luchtfiltratie zijn (met een handmatig back-upsysteem) omdat grote hoeveelheden graanstof in de lucht zeer explosief kunnen zijn.

Verliezen in distilleerderijen variëren van branden en explosies tot lekken, morsen en nog veel meer - veroorzaakt door gevaren zoals slecht weer, onjuiste installatie van apparatuur of defecte apparatuur. Hoewel het herstel van deze verliezen niet veel verschilt van andere commerciële faciliteiten, is het inschakelen van experts die volledig thuis zijn in het beperken van schade in distilleerderijen van cruciaal belang om de bedrijfsonderbreking te beheersen en te minimaliseren.

> Ga voor meer informatie naar efiglobal.com of bekijk hier een uitgebreide versie van dit artikel.